12 Aurat Wanita Perlu Di Jaga

Aurat wanita bukan untuk pameran. baik yang sudah bergelar isteri mahupun bujang, aurat perlu di jaga kecuali di depan suami. zaman sekarang ramai wanita mula buat-buat tak tahu bahawa haramnya seorang perempuan mendedahkan aurat mereka yang boleh terbuka luasanya pintu neraka. kerana itu, 12 aurat wanita mesti di jaga.

  1. Bulu kening – menurut Bhukhari, rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkaan bulu kening

2. Wangian – siapa sahaja wanita yang memakai wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina.

3. Dada – Hendaklah perempuan melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian dada mereka.

4. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. dilaknat kerana perempuan menjarangkang giginya supaya cantik dan mengubah ciptaan Allah.

5. Muka dan Leher – Dan tinggallah kamu(perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahiliah yang dahulu

6. Kaki(Tumit kaki) – dan janganlah mereka (perempuan) membentaakan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan.

7. Muka dan Tangan – Sabda Rasulullah : wahai Asma, sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja

8. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya.

9. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.

10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan yang baik.

11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka

12.. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.

Leave a Comment

Your email address will not be published.