6 Adab & Pantang Larang Suami Ketika Isteri Hamil, Anda Mesti Faham Emosi Mereka!

Biasanya bila isteri sedang mengandung, kita hanya tahu suami tak boleh pergi memancing, tak boleh bunuh binatang dan banyak lagi. Tapi sebenarnya pantang larang suami semasa isteri mengandung ini juga membabitkan soal emosi dan perasaan isteri.

Maksudnya di sini, apabila tahu isteri sedang berbadan dua, suami mesti benar-benar bertanggungjawab dan menjalankan tugas dengan sebaiknya kerana emosi isteri pada masa ini sangatlah sensitif. Jadi anda jangan terkejut sekiranya melihat isteri tiba-tiba tak ada mood, menangis, berdiam diri dan lain-lain. Sebab itu, mereka memerlukan perhatian dan sokongan dari suami.

Berikut ini kami kupaskan beberapa pantang larang suami semasa isteri mengandung yang perlu dilakukan sepanjang tempoh sembilan bulan ini.

6 adab & pantang larang suami semasa isteri mengandung

  1. Tunjukkan Kasih Sayang

Perkara pertama yang perlu suami buat adalah menunjukkan kasih sayang dan perhatian pada isteri. Ini kerana suami adalah teman hidup yang paling dekat dengan mereka selain ibu, ayah dan adik beradiknya. Inilah masanya untuk menghargai mereka seperti memenuhi keperluan mereka, bantu dia memasak, tolong kemas rumah dan lain-lain.

2. Jujur dan Setia

Semasa mengandung, ada ketikanya isteri sedikit malas nak melawa hingga kadang-kadang dia nampak seperti tidak terurus. Jadi, suami jangan beri alasan ini untuk tidak berlaku jujur atau curang di belakang mereka. Ingatlah ada janin dalam kandungan yang harus mereka bawa setiap hari.

3. Selesaikan Perselisihan Faham

Sebelum masuk tidur selesaikan siap-siap segala masalah yang menganggu fikiran atau mungkin kalian baru saja bergaduh. Maafkan isteri jika mungkin dia ada berbuat salah supaya tidurnya lebih tenang dengan bayi yang dikandungkan.

4. Elakkan Perkataan Talak

Sepanjang isteri mengandung tentulah anda juga tidak dapat lari dengan pergaduhan. Namun, sejauh mana pun serius masalah itu jangan pernah menuturkan perkataan talak, cerai atau berpisah dengan mereka. Ini sangat bahaya kalau sudah dimulakan.

5. Membaca Doa

Jika isteri sudah hampir dengan due date, suami boleh amalkan membaca doa

“La ila ha illa anta subha naka inni kun tum minadzolimin”

Yang bermaksud: “Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Maha Suci. Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang yang zalim”

6. Buat Solat Sunat Dan Solat Hajat

Semasa isteri mengandung, suami mesti selalu lakukan solat sunat atau solat hajat serta mendoakan kesejahteraan bayi dan isteri.

Kesimpulannya suami harus bijak tangani emosi dan perasaan isteri semasa hamil. Jika ada salah di mana-mana berlapang dada dan berfikiran positif sekaligus ia bantu kesihatan isteri dan janin dalam keadaan baik.

Semoga bermanfaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.