6 Tips Perancangan Perkahwinan Penting Untuk Hari Besar yang Sempurna Dengan Tekanan Minimum

6 Tips Perancangan Perkahwinan Penting Untuk Hari Besar yang Sempurna Dengan Tekanan Minimum

  • Menetapkan Lokasi Dan Membuat Tempahan Lebih Awal

Perlu diingat bahawa lokasi perkahwinan yang popular biasanya mempunyai senarai menunggu lama dan juga boleh ditempah beberapa tahun lebih awal. Jadi salah satu perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah membuat keputusan di lokasi dan segera membuat tempahan untuk tarikh perkahwinan pilihan anda, terutamanya jika anda benar-benar perlu berkahwin pada tarikh yang baik atau tarikh yang penting bagi anda.

Beberapa perkara lain yang perlu diingat apabila memilih lokasi perkahwinan anda termasuk sama ada ia boleh menampung semua tetamu anda, sama ada dalam anggaran anda dan pakej perkahwinan mereka.

  • Menetapkan Perbelanjaan Perkahwinan Yang Realistik Dan Berpegang Kepadanya

Pasti, ia adalah satu hari seumur hidup, yang bermaksud bahawa anda mungkin mahu pergi keluar dan menjadikannya perayaan yang paling epik, tetapi adakah anda benar-benar mahu memulakan perkahwinan anda dalam hutang? Menurut iMoney, majlis perkahwinan di Malaysia dijangka menelan kos sekurang-kurangnya RM50,000 secara purata, dan itu tidak termasuk bulan madu!

Laman web seperti Wedding.com.my sangat membantu dalam perancangan bajet, kerana ia membolehkan anda menyemak imbas rangkaian luas semua vendor yang berkaitan dengan perkahwinan untuk mencari yang sesuai dengan anda dan anggaran anda yang terbaik.

  • Menetapkan Garis Masa Terperinci Sama Pentingnya Dengan Anggaran

Sekiranya tarikh perkahwinan anda adalah tahun yang baik atau jauh, anda mungkin mudah untuk berfikir bahawa anda mempunyai semua masa di dunia untuk mendapatkan barangan yang dilakukan hanya untuk akhirnya berebut dekat dengan tarikh. Senarai terperinci semua keputusan yang perlu dibuat dan tetapkan tarikh akhir bagi setiap orang untuk memastikan perancangan anda di landasan. Perlu diingat bahawa banyak butiran perkahwinan memerlukan tempahan terlebih dahulu supaya anda mungkin tidak mempunyai banyak masa yang anda fikirkan

  • Dapatkan Saranan Daripada Orang Di Sekeliling Anda Yang Baru Berkahwin

Terdapat banyak pilihan di sana untuk  berkaitan perkahwinan termasuk lokasi, jurugambar, jurusolek, pakaian, bunga, makanan, dan banyak lagi! Bercakap kepada rakan-rakan, keluarga dan rakan sekerja yang baru-baru saja berkahwin mereka akan dapat mencadangkan pilihan yang baik untuk anda untuk menyenaraikan dan membantu anda dari dari masalah. Mereka juga akan mempunyai idea yang baik tentang anggaran harga umum dan kadar pasaran, jadi anda boleh mengelakkan daripada dikenakan berlebihan.

  • Sentiasa Fikirkan Tetamu Anda Apabila Membuat Keputusan Pada Menu Anda

Walaupun pastinya bukan perkara yang buruk untuk anda mahu menu itu terdiri daripada semua kegemaran anda, anda juga perlu memastikan tetamu anda dan apa-apa kemungkinan larangan diet yang mereka ada dalam fikiran.

Adakah makanan perlu menjadi halal? Adakah anda perlu menyediakan pilihan vegetarian? Ketahui dari tetamu anda supaya anda boleh merancang menu dengan sewajarnya. Lagipun, anda mahu semua orang menikmati sendiri di perkahwinan anda betul?

  • Sentiasa ada back-up plan

Kemungkinan untuk ada masah itu ada. Tetapi itu tidak bermakna bahawa hari perkahwinan anda harus benar-benar hancur. Cuba untuk menjangkakan kemungkinan masalah yang mungkin berlaku dan tampil dengan rancangan sekiranya berlaku.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai perkahwinan luar, ia akan menjadi idea yang baik untuk mempunyai payung bersiap sedia atau lokasi berdekatan yang semuanya dapat dipindahkan dengan cepat sekiranya berlaku hujan lebat yang tidak dijangka.

Leave a Comment

Your email address will not be published.