Cara Posing Untuk Menghasilkan Gambar Yang Gempak !!!

Semua orang suka bergambar , namun begitu macam mana nak menjadikan gambar lebih fotogenik ?

Selain daripada mendapatkan khidmat fotografer bertauliah , anda juga perlu bijak dalam mengenakan gaya demi mendapatkan sebuah gambar yang hebat !

So , jom tengok trik – trik berposing supaya boleh mendapatkan hasil gambar yang gempak :

1. Setiap kali  bergambar pilihlah posisi kiri wajahmu untuk ditampilkan kerana sisi kiri wajahmu akan terlihat lebih menarik .

.

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Experimental Brain REserach menunjukkan bahwa sisi kiri wajah adalah sisi yang paling banyak membuat orang melihat gambar anda dan merasa tertarik.

Hasilnya kebanyakan orang yang memandang foto yang memperlihatkan sisi kiri wajah dapat memberikan  daya tarikan .  Mereka pun mengatakan bahwa foto yang memperlihatkan sisi kiri wajah terlihat jauh lebih menarik dibanding foto yang memperlihatkan sisi kanan wajah.

“Jika ingin terlihat lebih menarik, kamu harus mengalih badan sedikit saat difoto agar lebih banyak mengekspos ke sisi kiri wajahmu.”

Dr Schrillo.

 

2. Sentiasa teresenyum dan memuat pandangan ke arah sisi dan tempat lain 

Hal ini akan menghasilkan sebuah gambar yang fotogenik kerana anda akan kelihatan seperti seorang model professional selain menghasilkan kesan imej wajah yang tampak lebih kurus .

3. Demi menghasilkan sebuah gambar yang cantik daripada atas sampai bawah , gambar mestilah diambil daripada angle yang rendah di samping mencuba 4 strategi

  • Ambil foto dari angle yang rendah

  • Pastikan seluruh badanmu masuk dalam frame foto

  • Demi kaki yang terlihat lebih jenjang, letakkan satu kaki di depan kaki lain saat difoto

  • Pilih seluar dengan potongan pinggang yang tinggi (high waisted bottom)

  • Ambil langkah panjang saat mengambil foto dengan pose berjalan. Cara ini akan membuat kakimu terlihat jauh lebih panjang daripada aslinya.

Ok gais ! Itu sahaja trik untuk membuat posing yang menarik seterusnya menghasilkan sebuah gambar yang hebat !

Pastikan anda cuba mengikut step – step ini ya ! Bubye and thank you kerana sudi membaca 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published.