Para Suami, Ini 5 Kesilapan Lelaki Yang Boleh Menyebabkan Keruntuhan Rumah Tangga

Dalam perhubungan suami isteri, adalah penting untuk diingat bahawa matlamat utama perkahwinan adalah bertolak ansur, kedamaian dan kebahagiaan.  Namun sekiranya rumah tangga berada dalam keadaan tertekan, dan mungkin boleh berlaku keruntuhan rumah tangga, maka lakukanlah perubahan persepsi anda.

Suami dan isteri seharusnya sama-sama berusaha untuk meneruskan kebahagiaan dalam perkahwinan, namun lelaki yang bertindak sebagai ketua keluarga mempunyai tanggungjawab yang jauh lebih besar dalam mempertahankan rumah tangga.

5 Kesilapan Lelaki Yang Boleh Menyebabkan Keruntuhan Rumah Tangga

Kehidupan bersama sebelum dan selepas berkahwin tentunya berbeza sama sekali, dan pastinya lelaki harus sedar tentang perkara tersebut. Wanita pula akan menjadi lebih terikat melalui emosi, dan di sinilah kesabaran suami dan isteri akan lebih teruji.

  1. Tinggalkan Isteri Sendirian

Salah satu cara pantas untuk meruntuhkan rumah tangga ialah meninggalkan isteri anda, contohnya menghabiskan masa berjam-jam di tempat kerja dan kemudian lepak dengan rakan-rakan pula. Apabila pulang, anda tidak meluangkan masa dengan isteri dan anak-anak.

Salah satu perasaan yang paling menyedihkan bagi seorang isteri ialah rasa terpencil apabila suaminya secara emosi meninggalkan hubungan itu. Isteri anda juga mempunyai kawan dan pekerjaan, namun dia menghabiskan banyak masa menguruskan anak-anak dan melakukan aktiviti tanpa suami.

Suami, ingat ya, seorang wanita meninggalkan banyak benda setelah berkahwin, pastinya ingin meluangkan masa bersama anda, lelaki yang dicintainya. Apabila anda berhenti menghabiskan masa bersama-sama, jarak emosi antara anda berdua semakin jauh dan boleh menyebabkan keruntuhan rumah tangga!

2. Tidak Cukup Rapat

Isteri anda rasa bertenaga apabila dia berada dekat dengan anda. Sekiranya anda terlalu berahsia dengan si isteri contohnya masalah di pejabat, masalah kewangan atau ketakutan anda, ini boleh merosakkannya perhubungan dan perkahwinan anda. Berborak bukanlah satu-satunya cara bagi anda dan pasangan menjadi rapat ya, walaupun ia penting. Cara mudah untuk memenuhi isteri anda di kawasan ini ialah memeluknya selalunya, memegang tangannya, dan menghabiskan sedikit masa dengannya.

Selain bercerita tentang perasaan anda, cuba tanya isteri tentang perjalanan harinya pula, dan selama beberapa minit, berilah dia perhatian anda yang tidak berbelah bahagi ketika dia menjawab. Perbuatan ringkas sebegini akan banyak membantu perhubungan anda dan menyelamatkan perkahwinan anda.

3. Tidak Pernah Berkata Maaf

Ramai suami melihat minta maaf sebagai tanda kelemahan kepada lelaki dan mereka berfikir, “Jika saya memohon maaf, dia tidak akan menghormati saya.”  Ini sebenarnya tanggapan yang salah. Sebaliknya, jika anda dengan rendah hati meminta maaf dan meminta maaf, isteri anda akan menjadi lebih dihargai dan terbuka dengan anda.

Semua perkahwinan mempunyai konflik, dan enggan meminta maaf boleh merosakkan lagi perhubungan suami isteri. Bagi isteri anda, permohonan maaf bermakna anda mahu berbaik dan tidak mahu bergaduh lagi, dan tanda anda sayangkan perhubungan anda berdua.

4. Terlalu Mengambil Ringan Insekuriti Isteri

Apabila anda melihat perempuan lain semasa dia merasakan tidak cantik, anda sebenarnya sedang memberitahu isteri anda tentang ketidaksempurnaannya. Dia berasa tidak selamat dalam perhubungan dan dia ingin tahu bahawa anda masih mencintainya dan anda melihat wanita lain mungkin tidak begitu yakin.

Apabila isteri anda berasa terganggu, dia mungkin bertanya jika anda masih menganggap dia cantik, adakah orang lain lebih menarik dan bertanya jika anda menyukainya. Ini bukan perangkap ya, tetapi wanita sebenarnya ingin lebih mendekati anda, dengan bertanya dan memulakan perbualan. Dia mencari jaminan cinta dan kesetiaan anda, jadi bercakaplah dengannya dan yakinkan dia dengan kata-kata. Beritahu dia dia adalah wanita paling cantik yang pernah anda lihat. Beri dia jaminan yang dia cari, dan selesakan mindanya yang bermasalah itu, anda pasti tidak mahu orang lain yang memberi pujian kepada isteri pula bukan?

5. Menjadi Terlalu Marah Kepada Isteri

Apabila anda marah dan menjerit kepada isteri dan membuatnya terdiam, anda sebenarnya menakutkan si isteri. Lelaki gemar menutup perbualan, elak berbincang apabila mengalami tekanan di tempat kerja, mempunyai masalah berkaitan wang dan hubungan. Wanita pula suka berbincang dengan berkata-kata, jadi apabila anda mendiamkan diri isteri akan fikir anda tidak menyayanginya lagi.

Apabila wanita bertanya, sifat tertutup anda yang menyebabkan anda naik marah kerana anda tidak mahu menceritakan atau berbincang masalah anda! Anda boleh menghentikan pergaduhan sebegini sebelum ia menjadi lebih teruk dengan bercerita dengan isteri anda. Dia cintakan anda dan anda boleh mempercayai dia.

Setelah berkahwin, seorang lelaki memegang satu peranan yang sangat penting malah kuat dalam sesebuah keluarga. Sekiranya ketua keluarga tidak mampu menjaga sesebuah perhubungan, ini boleh menyebabkan keruntuhan rumahtangga dan sukar untuk dibina semula.

Leave a Comment

Your email address will not be published.