Suami Isteri Perlu Amal 5 Tips Ini, Gerenti Rumahtangga Bahagia

Perkahwinan adalah penyatuan yang paling suci antara lelaki dan wanita, ikat lafaz cinta yang diungkapkan menjadi penguat sesebuah perhubungan. Namun langit tidaklah selalu cerah, bertikam lidah atau salah faham pasti akan berlaku. Terpulang kepada pasangan bagaiamana untuk menangani perkara ini agar masjid yang dibina kekah utuh dia dalam rahmat yang maha Esa.

  1. Komunikasi 

Ini adalah peraturan yang paling penting dalam sesebuah perhubungan. Selalu mendengar masalah atau apa yang cuba disampaikan oleh pasangan anda. Jangan bersikap ego tinggi kerana tidak mahu kalah, periu diingatkan bahawa apabila berkahwin hidup bukan lagi hanya tentang anda seorang. Apabila terjadi salah faham cuba selesaikan dengan cara yang baik dan bersikap saling memaafkan.

2. Jujur

Kejatuhan sesebuah rumah tangga disebabkan hilangnya kejujuran dalam diri. Sikap tulus dan terbuka amat diperlukan dalam melayari bahtera perkahwinan. Jika ada sesuatu perkara yang dilakukan oleh pasangan anda tidak sukai, maka berterus terang dengan mereka jangan dipendam di dalam hati.

3. Masa Berkualiti

Luangkan masa yang berkualiti bersama dengan pasangan anda. Tidak semestinya meluangkan masa bersama perlu memakan kos yang banyak dengan melancong atau menginap di hotel-hotel mewah sebaliknya di rumah pun boleh menjadi lokasi terbaik untuk meluangkan masa berkualiti. Sebagai  contoh, anda boleh menonton filem bersama-sama ataupun mengadakan makan malam yang romantic di rumah.

4. Jangan Pernah Menjerit

Tanam sifat hormat di antara satu sama lain. Apabila bertikam lidah, kawal nada suara dan juga perkataan yang keluar daripada mulut anda. Jangan sesekali menjerit antara satu sama lain, kerana ini akan mewujudkan satu tekanan terhadap perhubungan sekaligus menjadikan anda lebih menjauh dengan pasangan.  Kadangkala apabila berada dalam keadaan marah, perkara-perkara yang tidak sepatutunya akan terhambut dan akan menyesal selepas itu. Jadi cuba kawal perasaan anda.

5. Belajar Berkompromi

Sikap  bertoleransi merupakan satu kunci kebahagian. Jangan hanya pentingkan diri sendiri apabila membuat keputusan. Dalam setiap perkara yang anda berdua tidak bersetuju jangan ingat anda perlu selalu menang. Kadangkala mengalah lebih baik dari cuba membuktikan sesuatu. Percayalah dengan belajar berkompromi, anda akan kenal pasangan dengan lebih mendalam dan kasih sayang akan bertambah erat.

Leave a Comment

Your email address will not be published.