Tips Bijak Buat Bajet Perkahwinan

TIPS JIMAT BAJET PERKAHWINAN – KHUSUS BAGI YANG BAJET KECIL

Sama ada anda ada RM100,000, RM10,000 atau RM1,000 dalam simpanan, dengan pengurusan bajet yang betul anda dapat mengadakan majlis perkahwinan idaman anda.

Daripada katering sampailah ke ‘dress’, di sini  admin  ingin kongsi beberapa trik bagaimana nak rancang bajet perkahwinan anda.

6 CARA UNTUK JIMAT

Walau berapa pun bajet anda, tak perlulah sampai semua anda nak buat sendiri – jika mampu lebih bagus.

Ikut langkah yang saya kongsikan di bawah tanpa mengurangi sedikit pun kemeriahan majlis perkahwinan anda.

1. Reserve Awal-awal Bajet Untuk 4 Perkara Ini

Pilih 4 perkara paling penting dan pastikan dari awal-awal lagi anda dah ‘reserve’ duit untuk 4 perkara ni – katering, baju pengantin, dewan/kanopi dan fotografi.

Lepas tu baru pilih benda-benda lain seperti bunga hiasan, kad kahwin, kek dan lain-lain.

By hook or by crook, 4 perkara ni wajib bagi lepas dulu sebelum duit dibelanjakan ke tempat-tempat lain.

2. Kecilkan Jumlah Jemputan

Of course yang ni memang susah. Sebab anda mungkin terpaksa korbankan beberapa kenalan lama anda. Tapi cara ni adalah cara yang paling efektif dan cepat untuk rendahkan kos perkahwinan anda.

Tetapkan terus jumlah jemputan. 500 atau 1000 pax? Utamakan dahulu kaum kerabat terdekat dan kenalan. ‘Be realistic’ dgn bajet di tangan.

Apapun jika ada bajet lebih, seeloknya ditambahkan lagi saiz jemputan. Insya Allah lebih murah rezekinya nanti.

3. Abaikan ‘Item’ Sampingan Yang Mahal 

Ada masanya ‘wedding planner’ akan cadangkan perkara yang mahal dan tak perlu pun sebenarnya. Hanya sekadar ‘add on sahaja’.

Contohnya kumpulan kompang atau photobooth dan lain-lain. Sebelum anda bersetuju dengan apa-apa ‘quotation’, pastikan anda dah tahu dalam kepala apa yang anda mahukan.

Ada bajet bolehlah ambil. Takde bajet, ‘move on’ terus.

4. Pertimbangkan Cetak Kad Jemputan

Zaman sekarang anda tak perlu lagi habiskan wang semata-mata nak cetak kad kahwin. Anda boleh ‘design’ dan hantar melalui ‘Whatsapp’. Siap ada ‘location’ lagi. Kan senang!

Katakanlah anda cetak kad, harga 1 unit dah RM0.40. Kalau ada 1000 jemputan bermakna dah RM400. Kalau design cantik-cantik dan hantar melalui Whatsapp kosnya RM0!

Nak lagi jimat, ‘create event’ dan send melalui FB. Share ‘Jemputan’ anda tu kat FB. Tapi kene beringat, kalau ‘friends’ anda 5000 orang, dibuatnye datang semua, masak anda. hehehe..

5. ‘Simplify’ Menu Katering

Dengan mengurangkan menu, anda dapat jimat dengan banyak. Pilih menu yang asas sahaja seperti nasi beriani, nasi putih, daging masak hitam, ayam masak merah, acar, buah-buahan dan minuman sejuk.

Bubur pulut hitam, cendol, teh tarik panas, aiskrim dan lain-lain adalah ‘add on’ sahaja.

Jika anda order bubur untuk 200 orang makan sahaja kosnya dah memakan RM300. So, kalau takde bajet, cukuplah dengan menu asas sahaja. Itu pun dah cukup meriah.

Nota: Untuk jimat, dapatkan ‘sponsor’ dari adik beradik atau saudara mara untuk senarai makanan tambahan seperti di atas.

6. Pilih Kek Yang Biasa – Elakkan Tambahan Yang ‘Fancy’

Tempah kek yang bersaiz kecil, cantik dan yang menepati citarasa anda. Kek kecil 1 tingkat dah memadai. Satu kek dalam RM160-RM180. Tak perlu tempah sampai bertingkat-tingkat.Yang penting kek tu sedap dan jimat !

Ok semoga perkongsian ini bermanfaat

Leave a Comment

Your email address will not be published.