Untuk Menjadi Seorang Pengapit Anda Wajib Tahu Semua Ini
  1. Sila Bawa Tisu Bersama Anda

Anda sebagai seorang pengapit seharusnya menyediakan tisu bagi tujuan untuk mengelap peluh pengantin. Tetapi tidak perlulah sampai tahap bawa satu kotak,  anda hanya perlu bawa pack yang kecil sahaja.Yelakan takkan korang nak tengok pengantin itu berpeluh yelakan mana tahu nanti korang nak wedding terjadi benda yang sama apa korang pernah lakukan kepada pengantin.

2. Alert Dengan Flow Majlis

Sangat penting untuk anda bersedia. Jangan sampai majlis dah nak mula anda belum sampai lagi. Adalah lebih baik kalau anda boleh bersiap sedia untuk sebarang kemungkinan yang akan berlaku.

3. Jangan Overshadow Pengantin

Walaupun anda ingin mendadan cantik kerana wajah anda turut menghiasi album-album dan gambar nanti. Tapi terapakan dalam minda ia bukanmajlis korang. Memang tak kesah u untuk melaram tapi jangan sampai melebih.

4. Sentiasa Senyum

Individu yang berperanan sebagai pengapit perlu sentiasa senyum untuk menampakkan lagi seri. Walaupun anda penat, panas dan sebagainya. Anda perlu ingat itu adalah majlis kawan atau family yang kita saying. Kepada yang ingin menjadi pengapit berlatihlah untuk senyum.

5. Jangan Pentingkan Diri Sendiri

Kerana pegantin adalah raja sehari so korang ringankan tulang untuk membantu apa yang patut dan jauhkan sifat pentingkan diri sendiri. Anda perlu alert juga persekitaran pengantin. Kerana mata korang tertumpu 80% kepada pengantin.

6. Berbincang Dengan Pengapit Lelaki/Perempuan Tentang Baju

Untuk nampak menarik dan menawan bincang lah dahulu dengan pasangan pengapit untuk mengelak daripada pakaian yang tak sesuai dengan tema yang sepatutnya.Seperti anda memakai baju yang lain dan tak mengikut tema yang sepatutnya.

7. ‘Hamba’kan Diri Anda Untuk Sehari

Anda adalah insan yang sangat penting untuk pengantin kerana anda lah yang sentiasa berada di sebelah pengantin.Cuba anda bayangkan pengantin terjerit-jerit panggil sedara mara untuk majlis merenjis. Sekiranya pengantin ingin sesuatu anda lah yang dia sangat percaya.

8. Sediakan Baju Melayu Dan Songkok

Walaupun ia bukan majlis anda tetapi anda perlulah nampak kemas dan jangan ambbil sambil lewa. Kalau boleh pakaian tu macam nak keluar date macam tu juga nanti time majlis. Bukan selalu dapat jadi pengapit.

9. Hormati Keluarga Pengantin

Jika anda betul-betul kanwan baik dengan pasangan anda perlu lah berpakaian kemas dan cantik. Bagi lelaki jangan lahpakai subang,gelang dan sebagainya. apa pula pandangan orang tentang korang dan kawan korang.

10. Penenang Kepada Pengantin

Bagi pengantin lelaki, anda selaku pengapit bertanggungjawab untuk menenangkan mereka. Kerana debaran menanti mereka. Anda perlulah berbual dengan mereka supaya mereka tidak berasa takut.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.