Yang “hodoh” mesti menahan 8 sikap diskriminasi ini

Terdapat banyak perbincangan mengenai perkauman atau seksisme sebagai satu bentuk diskriminasi, dan fenomena ini menerima banyak liputan media.

Walau bagaimanapun, Diskriminasi kerana penampilan fizikal adalah jenis diskriminasi yang sangat biasa dan diterima secara sosial , yang dikenali sebagai “aspekisme.” Orang yang tidak menarik mengalami satu siri akibat diskriminasi yang akan kita tinjau dalam artikel ini.

Sesetengah pakar seperti ahli psikologi Amerika Utara, David Marks bersetuju apabila mengesahkan bahawa “orang-orang yang hodoh mengalami aspekismo (pemerhatian dalam bahasa Inggeris), iaitu, diskriminasi oleh aspek aspek fizikal, yang berlaku dengan lebih kerap daripada perkauman atau seksisme yang banyak dituturkan pada masa kini dan yang sangat dihukum secara sosial “. Aspekisme tidak disedari dan tidak kelihatan bahawa perkara itu akan bertambah baik , kerana tidak ada kepentingan atau kesadaran sosial untuk menyelesaikannya.

1. Mereka lebih cenderung untuk membuli dan membuli

Satu kes siber yang terkenal kerana alasan ini ialah Lynelle Cantwell , seorang remaja Kanada yang dipilih sebagai gadis yang paling buruk di institut itu oleh sekumpulan profil tanpa nama yang menyebarkan fakta ini melalui rangkaian sosial. Nasib baik, Lynelle tidak diam dan telah muncul dalam pelbagai media untuk mendedahkan apa yang berlaku, dengan misi meningkatkan kesedaran semua realiti keras yang dialami oleh banyak kanak-kanak yang tidak begitu anggun dari segi penampilan fizikal.

2. Kurang peluang pekerjaan

mereka juga mempunyai sedikit peluang untuk bekerja. Ini menyimpulkan kajian yang dilakukan pada tahun 2010 dan diketuai oleh Ze’ev Shtudiner dan Bradley J. Ruffle dari Universitas Ariel di Israel dan University of Ontario di Kanada. Menurut hasilnya, orang biasa perlu menghantar dua kali lebih banyak resume sebagai orang yang menarik untuk mendapatkan pekerjaan. Juga, satu kajian oleh Sergio Urzúa dan Florencia Bóo Martín dijalankan pada 2011 menyimpulkan bahawa kacak, berbanding dengan yang hodoh, mereka menerima 36% lebih banyak jawapan daripada syarikat-syarikat di mana mereka memohon pekerjaan .

3. Mereka mendapat kurang wang daripada yang kacak

Sesetengah saintis juga mendakwa bahawa orang hodoh mendapat sedikit wang daripada lelaki kacak. University of California menjalankan kajian yang telah diterbitkan di Jurnal Psikologi Ekonomi, dan hasilnya menunjukkan bahawa Orang kurang menarik memperoleh 12% kurang daripada purata daripada individu kacak . Seperti yang dijelaskan oleh kumpulan saintis: “Kesimpulan ini berlaku dalam masyarakat yang berlainan dan di tempat kerja yang berlainan”.

4. Mereka dilihat sebagai ahli perbualan, bukan objek keinginan

Hodoh adalah mangsa serangkaian stereotaip. Satu contoh ini adalah kesan besar bahawa agensi “Model Ugly” telah tidak mengambil model menarik tetapi hodoh. Hollywood pastinya mempunyai kaitan dengan fakta ini, tetapi sebenarnya itu hodoh dilihat lebih sebagai perbualan berbanding sebagai objek keinginan . Dalam hubungan dengan jantina lain, mereka biasanya diturunkan kepada peranan kawan, sehingga mereka tidak mempunyai peluang untuk mencapai sesuatu yang lain.

5. Mereka pergi tanpa disedari dalam acara sosial

 kelihatan pelik apabila jelek popular. Secara umum, orang hodoh bukan orang yang popular di institut atau orang-orang “keren” di pihak. Hodoh sering di latar belakang dan sering ditolak oleh orang yang tidak mengambil masa dua minit untuk mengetahui berapa banyak yang mereka sembunyikan di dalamnya. Menjadi kacak atau cantik membuka banyak pintu, menjadi hodoh atau jelek menutupnya .

6. Mereka kurang teringat.

Orang cantik lebih teringat daripada orang yang hodoh. Ini adalah penyiasatan yang diketuai oleh Michael Baker, dari University of East Carolina, yang diterbitkan dalam jurnal sains. Psikologi Evolusi. Kesimpulannya, fakta melihat wajah orang yang menarik dapat menyenangkan bagi organisme manusia dan memperbaiki ingatan, sebab mengapa orang-orang hodoh kurang teringat daripada yang indah. Bukan itu sahaja, tetapi penyelidikan yang sama mendapati bahawa orang yang cantik meningkatkan motivasi dan kepekatan orang-orang yang berkaitan dengannya.

7. Mereka menerima sedikit bantuan

Terdapat banyak kajian yang menunjukkan bahawa orang-orang cantik menerima lebih banyak bantuan daripada orang-orang yang hodoh. Sebagai contoh, penyiasatan yang diterbitkan di dalam Hadapan di Neurosains menunjukkan bahawa lelaki sanggup menerima rawatan yang tidak menguntungkan bagi mereka jika seorang wanita cantik menanyakannya. Juga, terdapat banyak percubaan sosial yang telah dilakukan dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan yang menunjukkan realiti ini. Di bawah ini anda dapat melihat dua video yang membuktikan bagaimana lelaki merawat wanita cantik dan bagaimana mereka merawat wanita hodoh

8.mereka mempunyai peluang yang kurang untuk bermain-main

ini menyebabkan bahawa orang-orang yang hodoh kurang diterima oleh orang lain sehubungan dengan hubungan pasangan dan, akibatnya, mengikat kurang. Malah, Ia menyebabkan kesan yang cukup apabila seseorang melihat orang yang hodoh dengan orang yang menarik . Pada masa-masa ini, ia sering difikirkan bahawa mesti ada kepentingan ekonomi di belakangnya. Seolah-olah hodoh itu tidak mempunyai sifat untuk jatuh cinta dengan orang lain. Pada hakikatnya, hodoh itu mempunyai satu siri senjata dan kualiti yang menggoda yang dapat dihargai oleh orang lain. Sekiranya anda ingin tahu apa yang mereka ada, anda boleh membaca artikel kami: “Kenapa pautan uglies? 7 kunci untuk memahaminya “

Leave a Comment

Your email address will not be published.